Hace dos meses realicé una entrevista a una #periodista especializada en #cine. Ella es Adriana Diaz, una apasionada por su profesión que empezó su carrera en unas prácticas en Onda Cero mientras estudiaba. Le gusta describir su profesión como "maravillosa" y asegura que las TIC han jugado un papel muy importante en la democratización de la información, haciéndola más "accesible para todos".
🌼Escribe sobre el séptimo arte en la revista digital '35 Milímetros '.
🌼Colaboradora del programa de televisión 'ZippiZapping', con una sección propia.
🌼Inquieta por naturaleza, dirige un programa de tertulias llamado 'Parlem-ne' en #YouTube.
A continuación os dejo la entrevista entera para que la podáis disfrutar, me parece muy interesante lo que cuenta Adriana.
Quins van ser els primers passos com a periodista?
A: A les pràctiques amb la carrera. Em van permetre entrar a Onda Cero Catalunya i allò em va permetre iniciar-me en la ràdio. A partir d’aquí no he parat.
Com valoraries la professió de periodista? Què t'agradaria destacar?
A: Com a professió, és meravellosa. Et permet explicar històries de tota mena, donar veu a aquells qui no en tenen, connectar amb temes que d’altra manera, segurament no connectaries, per exemple.
Avui dia a quins mitjans et podem trobar treballant o col·laborant?
A: Ara mateix escric sobre cinema al web 35 milímetros, tinc una secció de cine i sèries al programa Zippi Zapping de teve.cat i, a més a més, dirigeixo un programa de tertúlies a Youtube que s’anomena “Parlem-ne”. També faig cobertura d’esdeveniments com a fotògrafa a Comoexplicarte.
He pogut veure que el sector que més toques és el cultural i el de l'entreteniment. Quina diferència de rutines periodístiques trobes en aquests dos àmbits? Com funcionen?
A: Realment no hi ha gaire diferència entre una cosa i l’altra. En el cas de cobertura d’esdeveniments de cinema al matí, a Barcelona, sempre hi ha passis de premsa, on la premsa anem a veure una pel·lícula que generalment s’estrena aquella setmana i durant la setmana fem la crítica per publicar-la.
En el cas del teatre, per exemple, normalment la rutina és anar a una sessió de públic (pot ser una sessió de premsa o general al públic) per després fer-ne la crítica o l’entrevista amb els protagonistes. Varia molt segons la setmana (si hi ha més o menys estrenes) i l’esdeveniment (si hi ha un festival de cinema, per exemple).
Abans de la pandèmia, com era la teva rutina a la redacció? I ara, com estan portant els mitjans la situació que estem vivint?
A: Com tot ha estat online sempre, la rutina no ha canviat gens, realment. Tot el planning es fa per internet, nosaltres mateixos busquem els temes que volem tractar durant la setmana i ens organitzem. El meu podcast, el Parlem-ne, va començar en la quarantena així que tota la rutina és 100% online.
"Els redactors ens apuntem als actes que ens
interessen i el nostre cap gestiona l'assistència"
A la teva redacció, com s'organitza tot el treball periodístic?
A: En el cas de 35 mílimetros, el redactor en cap ens passa cada cap de setmana els passis de premsa disponible. Els redactors ens apuntem als que ens interessen i ell ens gestiona l’assistència. A més, tenim un horari per organitzar les hores de publicació de tots els redactors.
En el teu cas, quines figures i quins rols periodístics podem trobar dins del teu mitjà? I quin paper tens tu dins d’ells?
A: Tenim director, redactor en cap i tota una sèrie de col·laboradors /redactors. Jo entro dins la categoria de redactora, tot i que en les reunions d’equip principal de finals d’any sempre hi estic inclosa.
Quines rutines s'apliquen en la redacció en la qual estàs?
A: Com mencionava anteriorment, tot es fa de forma en línia així que els redactors pugem els articles a la plataforma de wordpress i després la persona que s'encarrega de les xarxes en fa la difusió.
Com han modificat les TIC les dinàmiques de producció en el teu mitjà?
A: Des del principi tots els mitjans amb els quals col·laboro (no només 35 mm, sinó també el Parlem-ne o el Zippi Zapping) ja han estat concebuts com a mitjans que formin part d'una estructura transversal de comunicació. Intentem arribar a tot el públic a través d'eines com les xarxes socials, el posicionament SEO, etc. En aquest sentit les TIC sempre han format part de la nostra dinàmica.
"Les TIC han facilitat l'accés de la informació a
tothom. Tothom té dret a estar informat i les TIC
ens ajuden a fer-ho possible”
Tenint en compte que les TIC han revolucionat el món periodístic, quin paper creus que tenen cap a la societat avui dia?
A: D’una banda penso que han facilitat molt l’accés a la informació a tothom, i això és molt positiu. Tothom té dret a estar informat, i les TIC ajuden al fet que això sigui possible (tot i que moltes vegades la gent no ho aprofita).
D’altra banda, el fet que en els últims anys hi hagi hagut un auge tan important en aquest àmbit, provoca que la desinformació per culpa de les grans quantitats d’informació que ens arriben alhora, hagi augmentat considerablement. No donem a bast per recopilar tot el que ens arriba i això pot ser contraproduent.
Com planifiques el teu programa propi a Youtube? I com intervenen les TIC en aquest tipus de mitjà?
A: Cada mes planifico, aproximadament els continguts generals dels programes d'aquelles setmanes. Faig una pluja d'idees sobre temes que podria tractar, els anoto i en penso la viabilitat, si és adequat parlar-ne, etc.
Tot seguit busco a les persones ideals per la tertúlia i m'hi poso en contacte, entre tots tanquem un dia per gravar que ens funcioni a tots els participants. Abans de gravar sempre faig una documentació prèvia del tema i n'escric un guió, per no deixar-me res durant la conversa. Un cop gravat, exporto tot el material audiovisual, l'edito jo mateixa i el preparo per YouTube i les xarxes.
"Les TIC tenen un paper fonamental perquè
són les que em permet no només crear tot
el contingut, sinó també fer-ne la difusió."
Per últim, si t'haguessis de quedar amb una sola eina de comunicació, sigui digital o físic, quina seria? Per què?
A: Avui dia, amb Twitter. Perquè em permet estar al dia de tot el que passa al món,amb una rapidesa desmesurada. Has de saber utilitzar l’aplicació (per un tema de fake news, hoax, etc.) però un cop la domines, te n’adones que és l’eina més útil de totes.
Y vosotros, ¿Qué opináis sobre las TIC? ¡Os leo en los comentarios!
- Olga Merino -
Comments